Pages

2012. november 14., szerda

Sütisütés


Nagyon szeretek sütni, bár sajnos nagyon ritkán sütök sütit. Talán, mert vendégek ritkán jönnek hozzánk. Kettőnkre pedig nagyon nehéz sütit sütni, hiszen a receptek nem két személyre szólnak. A palacsintát már megtanultam úgy sütni, hogyne maradjon belőle.

A hétvégén volt párom anyukájának a születésnapja. Ebből az alkalomból sütöttem is tortát és süti. A recepteket Tortaimádó oldalról választottuk párommal.


A reform torta elsőre macerásnak tűnik pedig nem az. Csak egy kicsit időigényes, mivel a krémet és a bevonót is hűteni kell felhasználás előtt. Éppen ezért érdemes legalább 1-1,5 nappal előbb elkezdeni. Ha a sütit kívül-belül megkentük, utána is érdemes 1 napig hűtőben tartani, hogy a bevonat is dermedjen rajta. Ráadásul az ízek is jobban összeérnek. 





A másikat a Tortaimádó blogjában névnapi tortaként lehet megtalálni. Én ezt tortaformában sütöttem, ez lett a szülinapi torta. :o) Nagyon egyszerű az elkészítése. Egy sima kakaós piskótát (vizes piskótát) és háromféle ízben pudingos-vajas krémet kell elkészíteni hozzá. 
Én két piskótát készítettem, mert az első nagyon összeesett. A recept utasításai alapján csináltam, és így a tojás felvert habja nagyon összetört. Bár, igaza van Tortaimádónak, hogy így sötétebb lesz a tészta. Az én tapasztalatom szerint csak nyersen. A második tésztám ugyanolyan sötét lett, miután kisült. 
Nálam a jól bevált piskótatészta készítésének a lépései a következők: 1. felverem a tojásfehérjét a vízzel (ha vizes piskótát készítünk). Ha kemény habbá állt, alacsonyabb fokozatra veszem, hogy minél kevésbé törjön össze a hab. 2. beleteszem a habba a cukrot. 3. belekeverem a tojássárgáját. 4. végül a sütőporral és kakaóporral (ha kakaóst készítünk) elkevert lisztet. Ezt az utolsó műveletet tényleg finoman kell keverni, vannak, akik ezt már kézzel keverik. De ez csak az én tapasztalatom. 

Ha megcsiklandozta a látvány az ízlelőbimbóitokat és van kedvetek egy kis sütéshez, a recepteket itt találjátok.

Nincsenek megjegyzések: